Houtoven bouwen

het bouwen van de houtoven

Bakster-oven-bouwen

We hebben onze houtoven afgebroken en een nieuwe gebouwd op de traditionele manier. zie ook www.mot.be

Resumé; een laag houten balken, 15 cm leem die je laat uitharden. Vervolgens 5 cm zand waar je de vloer van de oven van chamotstenen op uitlegd. Die mag gerust onder de mantel uitsteken
De vloer moet naar achteren iets omhoog lopen.
Vervolgens begin je hierop de bodemvorm van de mantel te metselen (liefst chamotstenen, maar veldbrand kan ook). Na 2 lagen maak je de negatieve ovenvorm met stoep-tegels en zand (hoogste punt tussen 35 en 38 cm. hou het gewelf rond. Nu kun je met halve stenen verder metselen met leem en (keuken-) zout (1 handvol zout op een kruiwagen leem voor het sintelen van de leem) tot de laatste steen bovenin erin geslagen wordt. Na ± 3 dagen kan de vulling uit de oven. Hij zakt dan iets in, omdat leem nog niet helemaal droog is en krijgt iets meer stevigheid.

Mantelisolatie: aan buitenkant een laag van minimaal 15 cm leem/stro.

wil je de oven leren opstoken? Zie hier

Onze nieuwtjes