Desem maken

Rogge desem maken

Bakster-desembrood

Gebruik voor het maken, opstarten of voeren van je desem alleen maar bloem van biologisch en/of op steen gemalen graan. Hierin zitten nog voldoende melkzuurbacteriën die van nature in het graan aanwezig zijn.

Dag 1
65 ml lauw tot warm water
35 g roggebloem
Meng het meel met water in een glazen pot van minimaal een halve liter. Roer het goed door. Doe het deksel erop en zet hem op een warme plek (20-25 graden C), b.v. boven op een (koel-)kast. Geef je desem een naam. Laat dit mengsel 24 uur staan.

Dag 2 
65 ml lauw tot warm water
35 g roggebloem
Meng het meel met water bij het desem (naam) van dag 1. Roer het goed door. Doe het deksel erop en zet het weer op de warme plek (20-25oC), b.v. boven op een (koel-)kast. Laat dit mengsel weer 24 uur staan

Dag 3
65 ml lauw tot warm water
35 g roggebloem
Meng het meel met water bij het desem (naam) van dag 2. Roer het goed door. Doe het deksel erop en zet het weer op de warme plek (20-25oC), b.v. boven op een (koel-)kast. Laat dit mengsel weer 24 uur staan

Na 3 dagen hebben zich al behoorlijk wat melkzuur bacterieculturen ontwikkeld. Je zou dit nu kunnen gebruiken om het voordeeg van je desembrood te maken. Dit blijft slechts een week actief. Na een week moet je het desem opnieuw opstarten/voeren. Zie onder.

Dag 4
Ga je dit desem nog een dag meer voeren met dezelfde hoeveelheid dan willen zich ook een aantal wilde gist culturen ontwikkelen.

Deze starter kun je dus gebruiken om je voordeeg mee te maken.
Je kunt dit ook met elke andere bloemsoort proberen.

Opstarten/ voeren van je desem.
Het is belangrijk dat je elke week je desem opnieuw opstart zodat je altijd een actieve desem hebt:
50 g desem (de rest kun je als back-up gebruiken voor het geval dat je de pot uit je handen laat vallen)
70 g roggebloem
130 ml water
laat deze starter 12-24 u buiten de koelkast weer actief worden. Daarna kan hij weer de koelkast in als je hem niet meteen gebruikt.

Veel plezier ermee!

Onze nieuwtjes